Història

L‘Eco Xiri Mar d’Amunt va néixer com a projecte l’any 2020, quan en una situació de desordre general degut a la pandèmia, a uns joves inquiets se’ls va ocórrer la idea de convertir un llaüt menorquí en un bar flotant.

El primer capítol de l’aventura va començar a Menorca, l’origen i casa del primer llaüt de la família, el qual va ser batejat com a Valkiria.

D’allà, va sortir després d’haver tingut una vida més o menys plàcida a començar una nova etapa on li esperaven moltes aventures al seu pròxim destí, el Cap de Creus.

Per poder arribar-hi, va haver de creuar primer des de les balears fins al port de Barcelona en ferry, on a continuació, va seguir avançant per carretera fins arribar al Port de la Selva. Aquí, va ser on per primer cop en 50 anys de vida que té, va navegar en aigües catalanes.

Tot i que l’arribada va ser a terres dels selvatans, la seu casa anava a ser Llançà, on hi ha estat durant aquest primer any com el motor i imatge de l’Eco Xiri Mar d’Amunt.

Les primeres setmanes que sortia a navegar i recórrer els racons del Cap de Creus, era mirada amb curiositat per part dels usuaris que passejaven i gaudien l’estiu a la Mar d’Amunt. Poc a poc anava agafant confiança i popularitat per part de tots aquells que en un principi se la miraven de lluny.

Tot i que nosaltres ens presentavem com a Eco Xiri, se’ns reconeixia per una gran majoria com «Els Pirates».

Ara, amb l’ampliació de la flota donant-li un germà a la Valkiria, el Llop de Mar, que serà l’encarregat de passejar a tots aquells que vulguin conéixer la costa del Cap de Creus amb una experiència única i autèntica, hem cregut convenient fer un canvi d’imatge del projecte i afegir un nou logo el qual ens permetrà presentar-nos com allò que és evident.. els PIRATES DEL CAP DE CREUS!

El Llop de Mar va començar a formar part de la flota Pirata el febrer de l’any 2022 que, des de Blanes, on encara es deia Laiju, vam decidir betejar-lo realizant la travessa de tot l’Empordà (la «trans-empordanesa») fins arribar al Port de Llançà, fent parada als ports de Sant Feliu de Guixols, L’Escala i la badia de Cadaquès. Va ser una primera prova per veure com responia el nostre nou amic, i amb el garbí empaitant-nos les esquenes vam haver d’afanyar-nos abans que se’ns compliqués l’arribada. A trenc d’alba del tercer dia de travessa creuavem la punta del Cap de Creus mentre el sol eixia pel darrera i entràvem a aigües calmes de la mar d’Amunt i per fi podíem dir que ja érem a casa. Aquesta ha estat el primer contacte i la primera experiència amb el Llop de Mar, que ja ens uneix de per vida i li augurem una llarga vida a la mar d’Amunt del Cap de Creus.

Tot i així, la Valkiria continuarà formant part de tots nosaltres i continuarà siguent l’Eco Xiri, per tant no és una substitució sinò una ampliació!

L’història però no acaba aquí, i a finals de 2022, després d’una temporada moguda i intensa, decidim donar-lis un tercer germà als que ja eren un equip consolidat, i entra en acció un tercer llaüt provenint en aquest cas de les costes d’Alacant, en concret, d’Elx.

Tot i que ja té experiència i anys de navegació passejant gent per les costes baleàriques, continua esbelta i amb una elegància envejant.

Després d’unes setmanes de compartir temps i espai amb ella per tal de donar-li un perfil més pirata, vem decidir donar-li un nom ben empordanès i identificatiu de la zona… INDIKETA! En honor als antics pobladors que van marcar una època, els indikets.

Més pàgines de l’història dels Pirates seran escrites a mesura que, entre tots, anem creixent com equip.